A BORIVÓK TÍZPARANCSOLATA:
1. Bort soha se igyál éhgyomorra!
2. Bor előtt ne egyél édes ételeket!
3. Légy figyelemmel a bor megfelelő hőmérsékletére!
Legmegfelelőbb a 9-11 C-os természetes pincehőmérséklet, a vörösbornál szobahőmérséklet: 16-20 C.
4. Ügyelj a palackos bor helyes felbontására!
Utána tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását.
5. Bort mindig lassan igyál!
6. Apró kortyokban élvezd a bort!
7. Nemes fajbort ne keverj vízzel!
8.Tarts mértéket a borivásban!
9. Jobban ízlik a bor, ha eszel közben valamit! (Téliszalámi és ementáli jellegű sajt után közvetlenül rendszerint keserű a bor, míg dió, mandula és mogyoró után édes.)
10.Amikor egy pohár magyar bort veszel a kezedbe, hogy fehér abrosz mellett jókedvbe álmodd magad, gondolj arra egy pillanatig, mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi borban és hogy minden elfogyasztott fürt szőlő vagy pohárka bor a szőlőművelő munkásnép számára egy-egy darab kenyér.
(Fornády (Fuchs) Elemér "A borkezelés mestersége" c., művéből.)
|