Ladányi-Kubus Valéria & Ladányi Roland & Ladányi Lilla & Ladányi Dávid
Ladányi-Kubus Valéria & Ladányi Roland & Ladányi Lilla & Ladányi Dávid
Tartalom
Valcsi & Roland & Lilla
 
Képek és videók
 
Lilla naplója
 
A borról
 
Vendégkönyv
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kontakt

Ladányi Roland és Ladányi-Kubus Valéria

ladanyi.kubus@gmail.com

Ladányi Lilla

ladanyi.lilla@gmail.com

GPS:

48° 2'16.93"É              

20°50'35.06"K

 
Help
 
Lim-lom
 
A borkóstolás tárgyi feltételei
1. Borkóstolás, borbírálat előírásai, módszerei
Gyakorlatilag a bort szinte mindenki minősíti, aki kapcsolatba kerül vele. Minősíti a
  • a termelő folyamatosan a bor készítése, kezelése során, hiszen e nélkül nem tudná megállapítani a szükséges kezelések idejét, módját,
  • a kereskedő, aki eldönti, hogy az adott tétel megvásárlásra kerüljön-e,
  • a vendéglátó ellenőrzi a vendégének felkínálandó bor minőségét, az alkalomhoz, ételhez illő harmóniáját,
  • a fogyasztó fogyasztás közben, valamint
  • a szakemberek borbírálatok, borversenyek kapcsán.
Ezek a minősítések különböző szinteken történhetnek:
  1. 1.     Leggyakoribb és legszabadabb szint, amikor egy társaság összejövetel közben borozgat, a felszolgált borokat megbeszélik, méltatják.
  2. 2.     Ennél kötöttebb a borkóstolás, borbemutatás. Itt már egy vezető személy "vezeti fel", ismerteti az éppen felszolgált bort. A borok sorrendje itt már nem tetsz&o tilde;leges, hanem a kóstolási sornak megfelelő (lásd. 1.2.2). Ilyen alkalom kapcsán szinte csak a borról esik szó. Bort minősítő szakszavak ismerete, borkóstolás alapvető szabályainak ismerete elvárt.
  3. 3.     A legkomolyabban (akár törvényileg, határozatilag) szabályozott minősítések a borbírálat és a borverseny. Csak képzett, minősített kóstolók végzik általában.
A továbbiakban a borbírálat és a borverseny szabályaival foglalkozunk, mert a legtöbb megkötés ezeknél található, amelyek egy részét veszik csak figyelembe a többi szinten.
A borminősítés szintjeinek összehasonlítása
Szint
Helyszín
Nyíltság
Szakszavak
Szabályzás
a)
kötetlen
nyílt
hangosan
nincs (társaság)
b)
kóstolóhelyiség, pince
nyílt, vagy utólag megbeszélt
hangosan
helyi szokás
c)
kóstolóhelyiség !
ZÁRT ! (titkos) csönd van végig
csak írásban
törvény, határozat, helyi szabályzat
 
1.1 Tárgyi feltételek
 
1.1.1 Kóstolópoharak
A kóstolópoharak paraméterei általában
Paraméter
Minőség
Célja, oka
anyaga
üveg (lehetőleg kristály)
nem lép reakcióba a borral, fénytörése jó
falvastagsága
vékony (ezért nem lehet csiszolt)
kis tömege miatt nem változtat a bor hőmérsékletén jelentősen
színe
torzításmentes, színtelen
a tisztaság és a szín megítéléséhez
szára
hosszú, ceruza-vastagságú
könnyen megfogható; kéz távol legyen a kehely szájától, ne zavarja a szaglást
talpa
kerek, megfelelően nagy
stabilan megálljon, esetleg könnyen megfogható legyen
Főbb pohártípusok
 
 
 
 
a, fehér borhoz
d, likőrborokhoz (fűszerezett)
b, vörös borhoz
e, bandy-hez (Cognac-hoz)
b1 vörösbor-kóstoló csésze
f, "rizling"borokhoz
c, pezsgőhöz
g, csemegeborokhoz
 
Főbb poháralakok kialakításának szempontjai borokhoz, borból készített alkoholos italokhoz:
Fehér és rozé borhoz
Fontos megítélendő paraméterek az illat és a szín. Ezért a kehely a nyíló tulipán virágához hasonló alakú: az alsó harmadánál a leg szélesebb, onnan folyamatosan, egyenletesen szűkül a szája felé. Alsó íves részében a bor színét tudjuk jól megítélni, az ital könnyen megforgatható benne, az illatokat pedig a szűkülő száj koncentrálja. A poharat a száránál, vagy a talpánál fogjuk meg.
Vörös borhoz
Vörös boroknál a színnek nagyobb fontosságot tulajdonítunk, mint az illatnak. Ennek oka az, hogy a vörös borok készítése során az elsődleges (gyümölcsb&otild e;l származó) aromák többsége főleg az oxidatív hatások miatt elbomlik. A pohár alakja gömbölyded, így a bor egy "lencsét" alkot a kehely aljában, sz&iac ute;ne (rubintossága) jobban megítélhető. Kevésbé szétterítve egy sötétebb színű bort nehezen lehet megítélni.
Az oxidatív körülmények között érlelt bor palackozáskor erősen reduktív környezetbe kerül. Kicsit ki kell szellőztetni, hogy az eredeti egyensúly helyre&aacut e;lljon, a valós értékeit tudjuk megítélni. Ezt segíti a nagyobb méretű, gömbölyded kehely, melynek szája alig szűkül. A poharat a száránál, vagy a tal pánál fogjuk meg.
A vörösborok színének megítélése igen nehéz üvegpohárban. A poharat megdöntve egy fehér háttér előtt a színt csak egy vékony sá ;vban tudjuk megítélni, mert a folyadékréteg vagy túl vékony, vagy túl vastag. Ezért használják a vörösbor-kóstoló csészét. Ez egy lapos, szé ;les fémcsésze (lehetőleg ezüstből vagy ezüstözött) amelynek a belsejében dudorok, cirádák, stb. vannak. A beletöltött bor rétegvastagsága igen változatos lesz. A megvilágítása is jobb, mert a fény oda- vissza átj&aacut e;rja, így a szín megítélést jobban segíti.
Pezsgőhöz
A pezsgők igen fontos tulajdonsága a gyöngyözés, melynek finomságát, intenzitását és tartósságát is meg kell ítélni. A pohár alakja maxim&aacu te;lisan ezt a célt szolgálja azzal, hogy trombita végéhez hasonló alakú (flőte). Gyakran használnak egy sekély, széles pohártípust is pezsgőhöz, ami alkalmatl an a szakszerű bírálatra, mert a buborékok útja túl rövid a gyöngyözés megítéléséhez.
A poharat a kehely alsó, vékony részénél, illetve a talpánál fogjuk meg.
Likőrborhoz (fűszerezett)
Likőrborok többsége fűszerezett, így elég erős, intenzív illatú. Színüket a technológia során állítják be. A pohár feladata ezért az illatok dekoncentrálása. Ezt sekély, kicsit íves oldalú, széles kehely valósítja meg, amit a száránál vagy a talpánál fogunk meg.
Cognac-hoz, Brandy-hez
Mindkét ital érlelt borpárlat. Színüket általában mesterségesen alakítják ki. Legfontosabb elbírálandó paraméterük az illatuk. Ennek megfelelő en a pohár kelyhe alul széles, hogy a párologtató felület nagy legyen, és igen erősen szűkül az illatok koncentrálása miatt. A párolgás segítésére a lulról kézzel melengetik (a kelyhet tenyéren tartják), így a pohár szára rövid.
"rizling"borokhoz
A rizling típusú, a gyümölcsre emlékeztető (elsődleges) aromákban gazdag borokhoz használják. Más - nem kihajló szélű - poharakból az ital elős zör a kóstoló szájának szélével, ínyével érintkezik. Itt a savasság érezhető, de a gyümölcsaromák nem. A "rizling" pohár ezzel szemb en szinte bedobja a bort a nyelvre, így az elsődleges aromák már az első benyomásban is erősebben érezhetők. A poharat a száránál, vagy a talpánál fogjuk meg.
Csemegeborokhoz
Déli csemegeborokat (főleg mesterséges - avinált - csemegeborok, törvényileg likőrborok de nem fűszerezettek) gyakran kóstolnak ebből a pohártípusból. Kelyhe er&o tilde;sen szűkül, és a száját párhuzamos falú keskeny szakasz alkotja. Ezáltal az illatok koncentrálása még hatékonyabb. A poharat a száránál, vagy a tal pánál fogjuk meg.
A poharak kelyhét (a kézzel melegítendők kivételével) nem fogjuk meg ! Oka: hőmérséklet megváltozik, a pohár falán ujjlenyomat zavarja a tisztaság megítélését.
 
1.1.2. Poharak megtöltése: kóstolási mennyiség
A legtöbb esetben a pohárba annyi italt kell tölteni, hogy a kehely legszélesebb pontját elérje. Ilyenkor a legnagyobb az a felületet, ahol mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag felszabadul ására számíthatunk. Ez kb. 50 ml.
Pezsgő esetében a poharat majdnem tele töltjük, hogy a gyöngyözéshez hosszú út álljon rendelkezésre.
Különböző poharak megtöltése, kóstolási mennyiségek
Ital
A pohár megtöltött hányada
fehér- és rozé bor
1/3
vörösbor
1/3
vörösbor-kóstoló csésze
alján levő dudorokat éppen ellepje
pezsgő
4/5
likőrbor (fűszerezett)
1/2
Cognac, Brandy
1/5 - 1/4
"rizling"borokhoz
a pohár legszélesebb részéig
Csemegeborokhoz
a pohár legszélesebb részéig
 
1.1.3. Kóstolási hőmérsékletek
Az idős, érlelt, testesebb, illatosabb borokat melegebben kóstoljuk, fogyasztjuk. (a megadott tartomány felső határa közelében). Az alábbi táblázat a hazai gyakorlat alapján készült. Érdemes összevetni az O.I.V. 10. cikkely 3. pontjában megadott hőmérsékletekkel.
Italok kóstolási hőmérséklete a magyar gyakorlat szerint
Ital
Hőmérs&eac ute;klet [°C]
Cognac, brandy
kézmelegen
vörös bor
14-18
likőrborok
12-14
fehér bor
10-12
rozé, siller bor
8-10
pezsgő
7-8
A borok különböző savtartalma különböző hőmérsékleteken érvényesül a legjobban. pl.: A vörös borokban a tanninok dominálnak, a fehér borokban pedig a szerves savak. Ez a különbözőség a kóstolási hőmérsékletben is tükröződik.
A melegebb bor savasabbnak, alkoholban gazdagabbnak tűnik. Ilyenkor az ecetesedés, dugó- és penészíz is könnyebben felfedezhető.
A túlhűtött borban az aromákat alig, vagy egyáltalán nem tudjuk érzékelni, mert az illatanyagok 5°C, a zamatanyagok 8°C alatt nem érvényesülnek.
Ha a bort hűteni vagy melegíteni kell, akkor azt lassan, fokozatosan tegyük.
 
 
Naptár

 
Üzenőfal
Új bejegyzés a naplómban! 2013.01.26. Üdv:Lilla ___________________________________________ Új képek a naplómban! 2013.01.26. Üdv:Lilla ___________________________________________
 
Valéria Vendégház Mád
 
Időjárás
Hőtérkép Felhőkép Széltérkép
 
Előrejelzés
 
Hello

free counters

 
Látogatottság
Indulás: 2009-12-15
 
Tartalom

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre